Translate

söndag 23 november 2014

Statarlivet (Är vi snart där igen)

Ibland tjänar man på att låta bilderna ligga till sig i några år,inte för att de är något speciellt ur fotografisk synpunkt.Utan mer att man hittar ett sammanhang där de passar in liksom.Bilderna är från sommaren 2012.Vi var nere hos min syster i Skåne och gjorde en utflykt till "Statarmuseet" i Torup.

Vad är en statare då?, jo det var en gift lantbrukare som arbetade för en patron eller storbonde i dagens språk.Deras lön bestod till mesta delen i natura.Så om man ska prata klarspråk så var det helt enkelt en slags Svensk Slav! Istället för pengar fick man slita för mat och husrum,som storbonden naturligtvis ägde.Till råga på allt fick de även handla det som fattades i bondens gårdsbutik,då givetvis på krita.Till saken hör att de hade ettårs kontrakt hos storbonden,men om man ska överleva så behövs det mat.Var man då skuldsatt hos bonden,så blev man ju tvungen att fortsätta sin anställning och blev i princip livegen.

Statarens hustru kom inte heller så lätt undan.Där var det mjölkningsplikt som gällde,även kallad (den vita piskan)Om du tittar på väggen i bilden,så ser du tiderna som gällde för mjölkningen och då var det alla dagar i veckan som gällde.Tänk vad det blir på ett år.Man behöver väl inte förklara mer i detalj än att det måste varit ett slags helvete,ett slav helvete dessutom!

Statare systemet hade sin storhetstid under 1800-talet,men avskaffades först i relativ modern tid 1940-talet! Jag antar att facket hade en hårdare roll och inte satt lika mycket i arbetsgivarnas knän som de gör i dagens läge.Vilket ledde till att systemet kunde brytas upp av arbetarrörelsen.

Jag kan tänka mig att många ungdomar inte har en aning om vad en "statare" är,eller ännu mindre hur fattigt och eländigt det har varit här i Sverige för folk som tillhörde arbetarklassen.Det känns lite som dagens arbetarrörelse har strandat,som en svullen val.I alla fall om man jämför med dåtidens stordåd,där en hel klass av arbetare gick från att vara livegna till att få ett bra och drägligt liv.Men kanske har vi haft det för bra,för länge nu.Ingen är direkt intresserad av det kollektiva tänkandet,utan det är individens behov och önskningar som står högst i kurs.

Utan att tveka,så tror jag att arbetsgivare och aktieägare,mer än gärna hade tagit ett sådant här system i bruk igen.Blir det ännu sämre tider och facket förlorar ännu mer av sin kraft,samt några lagändringar,så är det kanske en verklighet i framtiden.För finns det pengar att tjäna,så varför inte.Vi är ju bara siffror i ett bokslut!


Citat: Ivar Lo Johansson
Statare med mjölkningsvillig hustru erhåller plats
eller
Statare vars hustru är beredd att åsidosätta sitt hems skötsel och sina barns vård,får plats!Trött efter dagens arbete
Citat:Statarkval
"De får utstå de svartaste kval
från det de
komma till världen,tills de skiljas
ifrån den!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar