Translate

fredag 15 mars 2013

Funderingar i natten

Vad ska våran tid bli ihågkommen för i framtiden,att det var då rövslickarna och psykopaterna,fick komma fram och komma till tals? Att det var då vi monterade ned våran äldrevård och sjukvård? Att det var då vi lämnade in det sista förnuftet till priset av ett kollektivt nackböjande till den hungriga fria marknaden? Antagligen kan listan göras hur lång som helst.

Det som blir en slags essens eller gemensam nämnare,är att vi alla som tillhör den icke styrande eller beslutsfattande gruppen,har tigit tysta och gett ett stumt medgivande.En stor orsak är väl den klassiska rädslan att hamna utanför,att inte längre kunna hämta hem de där livsviktiga femton,tjugotusen i månaden som gör att näsan hålls ovanför vattenytan.Beslutsfattare vet så väl hur de ska trycka på våra "knappar" genom hot om uppsägningar,arbetslöshet och utförsäkringar. Ett kraftfullt verktyg alltså.

Det som kan kännas skönt och lite tröstande,är att systemet är sårbart och till slut kommer att spricka som glas,vi har under förra året sett hur hela länder håller på att gå under i Europa,det naggas sakta men säkert i kanterna. Men när väl genomklappningen sker,så kommer det inte att bli vackert,jag är inte orolig för mig själv, utan för mina barn.Då jag tror deras generation kommer att hamna i fas med stora förändringar.

Då kommer inte alla förbud och tillrättavisningar längre ha något värde,ord som vinstkalkyl,anställningsbarhet,karriär och liknande vara helt menlösa.Väktare och poliser kommer inte längre upprätthålla den sk. lag och ordningen,de kommer att tänka på sina egna skinn.

Men innan den här totala genomklappningen sker,så kommer man att få känna av hur tumskruvarna dras åt hårdare och hårdare,mer arbetslöshet,mer pengar till ägare i styrelser.Kommuner och dess service till sina invånare privatiseras mer och mer,för att bli vinstdrivande. Mera lagar och förordningar för att göra tillvaron mer kontrollerad,saker som vi såg som självklara för tio år sedan,är idag bara ett vagt minne om en tid som flytt. Hyresrätterna som finns kvar har tusentals sökande på varje lägenhet,hur ska en ungdom som behöver komma hemifrån kunna köpa sig en bostadsrätt för tre miljoner,utan att ens ha en förhoppning om att kunna få en möjlighet till ett arbete?

Det blir många frågor utan svar,vad man däremot kan svara på är att det inte är något unikt för Sverige,Alliansen har bara krattat upp gången för de här krafterna att agera snabbare,än vad Socialdemokraterna skulle gjort,men även de skulle gjort samma sak ungefär, fast långsammare och kanske på ett annat vis.

Jag vet en sak till,att jag kommer att stå vid sidan om och skratta, när skiten går åt helvete.Om jag lever då vill säga...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar