Translate

torsdag 22 november 2012

Brytpunkten

Nu har den borgliga alliansen suttit i snart två mandatperioder.Kanske blir det en tredje om inte Socialdemokraterna kan göra något radikalt (var är Stefan löfven?). De har alltså haft tid att slipa sina vapen och verktyg.Härom dagen såg man ett tydligt exempel på det här i praktiken.SAS kontra fackföreningen,där SAS helt och hållet dikterade villkoren och en vingklippt fackförening fick falla till föga.

Nu går det nog ingen nöd på piloterna och deras löner,men jag tror att det här fallet var lite av vad framtiden har i sitt sköte för fackföreningarna.Ombudsmän o kvinnor som ställs inför hot om nedläggning, -ja de packar ihop skiten o lägger ner helt enkelt,om inte facket går med på lönesänkningar och försämrade arbetstider. I det här fallet är staten delägare i flygbolaget så det gör ju det hela ännu mer horribelt.


Eftersom vi låtit alliansen sitta vid rodret så länge,så vad hade man väntat sig.Att det skulle gynna de som tillhör arbetarklassen i det långa loppet,att facket skulle bli starkare och hårdare i sin ställning?Naiv som jag är,så tror jag det skulle behövas ett unisont nej, - vi går inte med på några lönesänkningar i tre år,inte heller försämrade arbetstider.Lägg ner skiten då om det inte funkar liksom.Dess då mer facket går i företagens ledband och rent utav skräms till vettet av dem,så är fackets bana dödsdömd!De kommer att måla in sig i ett hörn och inte komma ut.


Men eftersom vi nu har valt den här regeringen,så kanske vi får inrätta oss efter företagen och dess aktieutdelningar till sina ägare. Vi kanske får acceptera lönesänkningar och sämre arbetstider,man kanske får slå ihop sitt boende med släktingar eller vänner om inte pengarna räcker till hyran.Vi som är i den stora "massan" behöver kanske gå ner i levnadsstandard för att hålla företagen konkurrens kraftiga mot omvärlden och att behålla dem i Sverige?

Jag kan rekommendera alla som något intresse av de här frågorna,att läsa Per-Anders Fogelströms boksvit om Stockholm,den börjar med "Mina drömmars stad" i mitten av 1800 och når fram till mitten av 1900-talet i boken "Stad i världen". Förutom att det är skönlitteratur så är det en träffsäker historisk beskrivning och hur fattigt och jävligt det var för vanligt folk i Sverige, i en inte alls så avlägsen tid.Man följer också kämpandet med bygga upp arbetarrörelsen i en tid av förtryck och elände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar