Translate

söndag 19 februari 2012

Ålderns höst

Personligen tycker jag att när ålderns höst börjar komma och livet börjar närma sig sitt slut,då borde man får det lite bra,och speciellt när vi nu har nått den upplysta och förstående tidsåldern 2012.Jag kan tänka mig att det inte var så mycket tal om åldringsvård runt 1800-talet.

Mannen här på bilderna är min gamla morbror Leif,som är bosatt i den lilla staden Nossebro.Leif har inte alltid skött sina kort så väl,utan levt rövare,supit och fightats i sina yngre dagar.Men nu är han gammal och trött men humöret finns kvar.

Leif lever ett ganska isolerat liv då han inte har någon närmare kontakt med sina tre barn,den ända kontakten han har är med min morsa och per telefon,förutom när hemhjälpen kommer och kollar till honom.Min morsa fick ett samtal i förra veckan från hemvårdens chef att leif inte mår så bra,ja han var ganska dålig faktiskt,de hade inte kunnat nå hans barn,så min morsa blev den närmaste släktingen.Det slumpade sig så bra att jag var ledig i Fredags så vi kunde åka upp till Nossebro och hälsa på honom.Jag kan säga direkt att jag inte har någon som helst erfarenhet av åldringsvård eller standarden på den här i Sverige.
Men att det var så här dåligt kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig,När vi kom upp hade han suttit i sin stol i tre dygn utan att komma upp ur stolen! Pisslukten som slog i mot ansiktet var sanslös,det var skitet i lägenheten.Jag kan inte annat en beskriva det hela med misär.Leif var helt utmärglad i ansiktet och buken var svullen mot när vi hälsade på honom för några månader sedan. Jag vet ju att myndigheterna skyller på sparkrav och nerdragningar,men va fan det finns ju inte någon tillstymmelse till aktivering eller normal vård i det här fallet,utan här har det brustit i kommunens omsorg.Man kan ta som exempel med maten,det kommer en halvljummen färdigrätt som levereras med taxi och ställs i en kylbox på trappen på utsidan.Nu när Leif inte kunnat resa sig ur sin stol så har han sonika fått vara utan sin mat.Om man ska sammanfatta det hela,så om du inte har släkt och vänner i din närhet som kan ställa upp med hjälp och omvård när du blir gammal utan du hamnar i myndigheternas eller deras inhyrda företags omsorg,så är du körd eller fucked up!!
Jag vill inte själv sitta så här en dag när man blir gammal,då vill jag dö snabbt och hårt.

// Johan Svensson

3 kommentarer:

 1. Starka bilder, Johan! När man ser såna här bilder blir man onekligen väldigt rädd för att åldras i dagens Sverige. Den sista bilden i serien tycker jag är riktigt, riktigt bra.

  Förresten, är du sugen på att vara med i Le Viseur? De här bilderna, tillsammans med några tillhörande textrader, skulle passa magasinet bra.

  SvaraRadera
 2. Tackar Johan,ja man får sig en funderare hur det är ställt.
  Ja jag är gärna med i Le Viseur,hur vill du ha bilderna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är med! Bilderna bör vara minst 1 400 pixlar på långsidan.

   Radera