Translate

söndag 14 april 2013

Kvällsbilder XL (funderingar vid en kyrkogård)

Är det något man kan lita på i förändringens tidevarv,så är det att allas tid är utmätt och att vi alla går mot slutet,naturligtvis ligger vi olika till på den här skalan,men målet är ändå det samma,hur vi än vrider och vänder på det.Våran tid är begränsad.

I barnets eller ungdomens tid ska man ju inte behöva känna av den här krassa verkligheten,då bör livet kännas som evigt,som en lång underbar sträcka som aldrig kantas av några större bekymmer eller besvär.Tyvärr gäller det här inte för alla barn,en del drabbas av svåra och dödliga sjukdomar andra blir offer för krig och elände.Listan kan ju göras hur lång som helst av elände.

Men mina funderingar den sena kvällen,vid kyrkogården kretsade inte så mycket på själva döden i sig,utan mer hur man som vuxen förhåller sig till det faktum att våran tid är begränsad.Vid Stampens kyrkogård inne i Göteborg finns de eftertänksamma orden "Tänk på döden" vid ingången,som en påminnelse kanske, att man bör leva sitt liv mera värdefullt än vad man alltid gör.

Man kan bara gå till sig själv,när känner man sig som lyckligast,är det inte när man får shoppa och handla nya prylar eller den ultimata lyckan och friheten,att vinna en enorm penningvinst och kunna koppla sig fri från oket att förvärvsarbeta på en tråkig och tung arbetsplats,där man hunsas runt som en mindre vetande.

Jag tror att alla hade vunnit på att just använda den korta men ändå kraftfulla frasen "Tänk på döden",kanske hade inte den styrande kommunledningen här i Partille drivit igenom att den äldre befolkningen i kommunen ska få en ynklig tallrik med mikromat istället för ett lagat mål mat om dagen. Hade de tänkt och umgåtts lite mer med tanken att de själva en dag sitter gamla och ensamma,med döden runt hörnet,då det lagade målet mat är dagens höjdpunkt,ja kanske hade de gjort ett beslut med lite mer empati.....ja kanske.

Om man tänker efter lite,så kan uttrycket "Tänk på döden" istället kan beskrivas tänk på hur du bemöter andra,stå upp för dina värderingar eller rent av slicka inte röven uppåt,gå ej över lik för att nå en massa meningslösa mål. För när vi en dag står vid det sista andetaget och döden väntar in dig,då vill i alla fall jag ha någorlunda rent mjöl i påsen.


Det här ju mina högst personliga åsikter och funderingar,man kan se det som en träningsplats för att kombinera bild och skrift.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar